Αληθινή Ιστορία

Αρχική » Διεθνή

Διεθνή

Advertisements

Χρυσόστομος: Να κάτσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι για την καταστροφή

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υποστηρίζει έξοδο από το ευρώ

  Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, δήλωσε ότι πρέπει να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τα τραγικά αδιέξοδα της κυπριακής οικονομίας, πολιτικοί και τραπεζίτες, να κάτσουν στο σκαμνί, όπως είπε χαρακτηριστικά και κάποιοι να πάνε και φυλακή.
Σε συνέντευξή του στη Real News, ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε ακόμη ότι η Κύπρος πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον Sky, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αισθάνεται προδομένος από τους συνεργάτες του γιατί πήγαν «αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι» στο Eurogroup.

Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος του ομολόγησε ότι νοιώθει πολύ προδομένος «από τους «δικούς του» και από το υπουργείο Οικονομικών και από την Κεντρική Τράπεζα γιατί πήγαν αμελέτητοι (στις Βρυξέλλες)».

 

Στα άκρα οι σχέσεις Κύπρου με το ΔΝΤ μετά τις έντονες πιέσεις!

Σε οριακό σημείο βρίσκονται από χθες τη νύχτα οι σχέσεις κυπριακής κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσε διαρκώς η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλεσκου για τις κυπριακές τράπεζες και οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις, έφεραν τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο σημείο να διακοπής των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος πρόεδρος είπε στη Ρουμάνα εκπρόσωπο του Ταμείου: “Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου”.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο πλευρών ήταν η επιμονή του ΔΝΤ για συγχώνευση του καλού κομματιού της Λαϊκής τράπεζας με την τράπεζα Κύπρου και ταυτόχρονη κάλυψη του χρέους της Λαϊκης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Κύπρου. Πρόκειται για πρόταση που απέρριψε αμέσως η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής της Μεγαλονήσου, υποστηρίζοντας ότι εάν προχωρήσει αυτή η λύση, τότε και η τράπεζα Κύπρου θα οδηγηθεί σε κατάρρευση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Λευκωσία εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα καταφέρει να πείσει τη Λαγκάρντ, τον Ρομπάι και το Μπαρόζο – στις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Eurogroup – για την ορθότητα του επιχειρήματος της κυπριακής πλευράς. Παρόλ’ αυτά, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Λευκωσίας εκφράζουν την ανησυχία ότι η πλευρά των δανειστών ροκανίζει το χρόνο σκόπιμα, ώστε η κατάσταση να φτάσει σε οριακό σημείο για τη βιωσιμότητα τόσο των τραπεζών όσο και της οικονομίας του νησιού και να επιβάλλει με αυτόν τον τρόπο τις λύσεις που θέλει.

Αμφισβητείται η Γερμανία…
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor, στην κορύφωση της κυπριακής κρίσης. Το εν λόγω ινστιτούτο έχει χαρακτηριστεί και «σκιώδης CIA», ως εκ τούτου η προσέγγισή του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αποτελεί μια αυθεντική αμερικανική «ματιά» στις εξελίξεις σε Κύπρο και ευρωζώνη. Την ανάλυση αυτήν πήραμε μεταφρασμένη από την ελληνική ιστοσελίδα Euro2day. Θα τη βρείτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://www.euro2day.gr/specials/topics/135/articles/764600/Article.aspxΗ ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης τη Δευτέρα ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα του νησιού, αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τους όρους αλλά και τη νομιμότητα της οικονομικής βοήθειας στις χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Κύπρος θα είναι η πέμπτη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση που θα λάβει πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Οι πρώτες τέσσερις ήταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Κάθε φορά που χορηγείται ένα πακέτο διάσωσης, δημιουργούνται δύο ερωτήματα. Πρώτον, πρέπει το μπλοκ των 17 να στηρίζει τα κράτη – μέλη του; Δεύτερον, ποιος πρέπει να επωμίζεται το βάρος των διασώσεων;Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές ελίτ συμφωνούν στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρει στήριξη στα κράτη – μέλη της όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση της οικονομικής κρίσης. Μόνο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα (συνήθως από την Άκρα Δεξιά ή από την Άκρα Αριστερά) αμφισβητούν ανοιχτά την ανάγκη οικονομικής στήριξης. Αλλά τις περισσότερες φορές τα πακέτα διάσωσης δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι ψηφοφόροι σε αυτές τις χώρες αμφισβητούν συχνά την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων για τη βοήθεια των χωρών της περιφέρειας, οι οποίες θεωρούνται λιγότερο ανταγωνιστικές και απρόθυμες να εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις (άποψη που καλλιεργείται συχνά από τους ηγέτες της Ε.Ε.). Η αμφισβήτηση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το 30%-50% των τραπεζικών καταθέσεων ανήκει σε Ρώσους πολίτες. Το νησί κατηγορείται ότι είναι ένας ασφαλής παράδεισος για ξέπλυμα χρήματος.

Πολύπλοκη
Η απάντηση στο ερώτημα για το ποιος πρέπει να επωμίζεται το βάρος των διασώσεων είναι πιο πολύπλοκη. Μέχρι σήμερα, η συνταγή που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει έναν συνδυασμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων και οικονομικής στήριξης. Οι χώρες που εισπράττουν τη βοήθεια οφείλουν να περιορίσουν τις δαπάνες, να αυξήσουν τους φόρους και να εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για τα πακέτα διάσωσης.
Οι περισσότερες χώρες που έλαβαν πακέτα διάσωσης είναι αντιμέτωπες με αρνητική οικονομική ανάπτυξη και ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας. Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης είναι εμφανείς στην ενίσχυση των αντικαθεστωτικών κομμάτων στις χώρες της περιφέρειας.

Η εναλλακτική
Η κυπριακή διάσωση προσθέτει μια νέα διάσταση στην κρίση. Στην αρχική της μορφή, η συμφωνία μεταξύ της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ειδικού φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων, ώστε να μειωθεί η ευρωπαϊκή συνεισφορά στο πακέτο και να αυξηθούν τα κεφάλαια από την Κύπρο.

Η εναλλακτική αυτή – η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση στο κυπριακό Κοινοβούλιο – είναι καινούργια, γιατί τοποθετεί ένα μέρος τους βάρους της διάσωσης στους καταθέτες. Σημαίνει ότι οι Κύπριοι θα χάσουν ένα μέρος των αποταμιεύσεών τους. Αυτό παρακίνησε εκατοντάδες Κύπριους να τρέξουν το Σαββατοκύριακο για την απόσυρση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από τα ATM.

Τoποθετημένη σε στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος αποτελεί σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, κρίσιμο σταθμό συγκέντρωσης πληροφοριών για διάφορες χώρες και οικονομικό παράδεισο για τη Ρωσία.

Όμως η Κύπρος δεν είναι καινούργια στην ευρωπαϊκή κρίση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,3% το 2012 και αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται και το 2013 και το 2014. Η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε από το 3,8% το 2008 στο 14,2% το 2012.
Η διάσωση αυτή ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής των Κυπρίων και πιθανότατα θα αποδυναμώσει τη νέα κυβέρνηση στη Λευκωσία, η οποία εκλέχτηκε μόλις πριν από έναν μήνα.

Το τίμημα
Η κυπριακή διάσωση δημιουργεί ακόμα ερωτήματα και για την προθυμία των Γερμανών και των άλλων βόρειων ευρωπαϊκών κρατών να δεχτούν μια πλήρη διάσωση στο μέλλον, από τη στιγμή που το Βερολίνο διαμηνύει ότι οι οφειλέτες πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερο τίμημα.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πληθυσμός των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνεχίζει να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων. Η δυναμική αυτή όχι μόνο επιδεινώνει την κοινωνική διάσταση της κρίσης, αλλά αναζωπυρώνει και τη συζήτηση για τη νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αξιοπιστία των κυβερνήσεων που στηρίζουν τις πολιτικές της.
Όλο και περισσότερο, οι λαοί της ευρωπαϊκής περιφέρειας απορρίπτουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η Γερμανία την κρίση και αντιμετωπίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια δύναμη που έχει επιβληθεί στους λαούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε πάνω στην υπόσχεση ότι θα φέρει ευημερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η νομιμότητά της βασίζεται άμεσα στην τήρηση αυτής της υπόσχεσης.

Τους τελευταίους μήνες, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώθηκε στη διαμάχη για τη λιτότητα και την ανάπτυξη. Αν το κοινωνικό κόστος από την κρίση συνεχίσει να διογκώνεται, η συζήτηση θα πάρει νέα τροπή: θα αφορά την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας ενάντια στην ξένη παρέμβαση στα εθνικά ζητήματα.

 

Β.Πούτιν: Κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούσαν να κάνουν παιχνίδι και η Ρωσία να χάσει. Τους πληροφορώ ότι η Ρωσία θα κερδίσει»!

 Β.Πούτιν: Κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούσαν να κάνουν παιχνίδι και η Ρωσία να χάσει. Τους πληροφορώ ότι η Ρωσία θα κερδίσει"!

Με 36 ψήφους κατά και 19 «λευκές» (του κυβερνώντος κόμματος) η Κύπρος δια της Βουλής της είπε το μεγάλο «ΟΧΙ» και μπαίνει πάλι στην εθνική πρωτοπορία δείχνοντας τον δρόμο που πρεπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός λαός που απορρίπτει τις επιταγές της τρόικα.

Ο Β.Πούτιν σε δήλωσή του πριν από λίγο και με παρόντα στην Μόσχα τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Μ.Σαρρή, δήλωσε ότι «Κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούσαν να κάνουν παιχνίδι και η Ρωσία να χάσει. Τους πληροφορώ ότι η Ρωσία θα κερδίσει«!

Την ίδια στιγμή σχέδιο για να περάσει η Λαϊκή Τράπεζα (CPB) που έχει την μεγαλύτερη έκθεση με 9 δισ. ευρώ στα χέρια ομάδας Ρώσων επιχειρηματιών και τα ελληνικά υποκαταστήματα να περάσουν στην ελληνική πλευρά επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάποιος νέος ιδιοκτήτης θα δεχόταν αυτό το ελληνικό «φιλέτο» να παραχωρηθεί σε οποιονδήποτε ελληνικο τραπεζικο όμιλο.

Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δισ. Τα μισά από τα 5,5 δισ. είναι υποχρεώσεις της Λαϊκής. Προσφέρονται ως bonus τίτλοι των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Επίσης υπάρχει και ένα δεύτερο πλάνο με εσωτερική δανειοδότηση μεταξύ των καταθετών με επιτόκιο 2,5%. Πάντως η Κύπρος είναι έτοιμη ακόμα και να διακόψει τη χρηματοδοτική στήριξη μέσω των προγραμμάτων ELA στις κυπριακές τράπεζες.

Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά η αντιμετώπιση της Κύπρου είναι τραγική. Όχι απλώς πρόδωσαν για άλλη μια φορά την Κύπρο, τα ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά η σιωπή της κυβέρνησης Σαμαρά είναι εκκωφαντική την ώρα που η Κύπρος λέει και πάλι «ΟΧΙ».

Ακόμα και ο Α.Τσίπρας δείχνει «σκληρός πατριώτης» μπροστά στην ανυπαρξία της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μπροστά στις κλειστά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και την αδυναμία των Ελλήνων καταθετών να αποκτήσουν πρόσβαση στις οικονομίες τους μιλά για «απορρόφηση» ξένης περιουσίας που χρειάζεται την έγκριση του ιδιοκτήτη, φυσικά, για να συμβεί.

Στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Μάριος Αναστασίου, ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι οποιοδήποτε «κούρεμα» στις καταθέσεις ξένων τραπεζών σημαίνει καταστροφή. Υποστήριξε ότι 25 από τις 26 διεθνείς τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο υπό τη μορφή παραρτήματος και με διαφορετικό καθεστώς. Και σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα «βάλουν λουκέτο» τέτοια υποκαταστήματα διεθνών τραπεζών στο νησί.

Ο κ. Αναστασίου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, σημειώνοντας ότι, παρότι μπαίνουν στο ίδιο «καλάθι» όλες οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στις διεθνείς τράπεζες θα είναι μεγαλύτερες από τις κυπριακές.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών τονίσθηκε ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα ζητήθηκε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλίδες για νομική κάλυψη των τραπεζών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως αναφέρθηκε, παρόμοια πρόνοια περιλήφθηκε και στο νόμο για κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας

Το ηχηρό «όχι» της Κύπρου ξεγύμνωσε τους Έλληνες πολιτικούς

Η απόρριψη του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων από την κυπριακή Βουλή απέδειξε την ανικανότητα και την υποτέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων-Αποθέωση των Κυπρίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μαθήματα για το τι σημαίνει προάσπιση των εθνικών συμφερόντων παρέδωσε το βράδυ της Τρίτης η κυπριακή Βουλή.Παρά τις διεθνείς απειλές και τις Κασσάνδρες που μιλούν για τρομακτικές συνέπειες, οι Κύπριοι πολιτικοί όρθωσαν το ανάστημα τους και φώναξαν ένα βροντερό «ΟΧΙ» στις ξένες επιβουλές.Σύσσωμη η κυπριακή πολιτική ηγεσία αντιτάχθηκε στα σχέδια επιβολής μιας νέας μορφής αποικιοκρατίας και έστειλε «αδιάβαστους» τους δήθεν εταίρους μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καταντήσει να πνίγει τα ίδια της τα «παιδιά».Το ηχηρό «ΟΧΙ» προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την ικανοποίηση των Κυπρίων, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.Ταυτόχρονα, όμως λειτούργησε και σαν τονωτικό του πατριωτισμού των απανταχού Ελλήνων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια νιώθουν ταπεινωμένοι τόσο από το διεθνή διασυρμό της χώρας, αλλά κυρίως από την ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών που οδήγησε στην υποδούλωση της Ελλάδας. Τα σχόλια που έχουν κατακλύσει τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικά του κλίματος.

Οι Έλληνες είδαν την κυπριακή απόφαση σαν μία ελάχιστη έστω, αλλά εξαιρετικά βροντερή, αντίδραση στα όσα έχουν υποστεί από την ώρα που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο.

Μια αντίδραση στα όσα καταλογίζονται στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν τη «νύφη» για την κρίση που κάποιοι άλλοι δημιούργησαν.

Μια αντίδραση για τις χιλιάδες αυτοκτονίες, για τους χιλιάδες άστεγους, για παιδάκια που λιποθυμάνε από την ασιτία, για τους αρρώστους που πεθαίνουν επειδή δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους.

Η Κύπρος απόψε σήκωσε στους ώμους της ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα απέδειξε το πόσο «μικροί» είναι οι Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι όχι μόνο δεν τόλμησαν να αρνηθούν τις ξένες επιταγές, όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν τα εθνικά συμφέροντα, ως άλλωστε όφειλαν, αλλά αντίθετα έδωσαν παραπάνω από όσα τους ζητούνταν, είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία, είτε γιατί δυστυχώς εκτελούσαν εντολές…

Μεγαλειώδης απόρριψη της απόφασης του Eurogroup στην Κύπρο

Την υπερηφάνεια των απανταχού Ελλήνων κέρδισαν πίσω οι αδερφοί μας Κύπριοι στέλνοντας σαφέστατα μηνύματα στην Ευρώπη της Μέρκελ και των υποτακτικών της.
Μεγαλειώδης απόρριψη της απόφασης του Eurogroup στην Κύπρο

Με 36 ψήφους «ΟΧΙ», κανένα «ΝΑΙ» και 19 αποχές από το κυβερνών κόμμα (ΔΗΣΥ) το νομοσχέδιο με την απόφαση του Eurogroup απορρίφθηκε ως έχει. Σόιμπλε, Μέρκελ, Όλι Ρεν και λοιπή ΕΕ έλαβαν σαφέστατη απάντηση από τον υπερήφανο ελληνισμό της Κύπρου, που δεν δέχτηκε την καταστροφή της οικονομίας της Μεγαλονήσου ως αντιπρόταση έναντι της χρεωκοπίας.

Δραματικές ήταν οι εισηγήσεις όλων των ομιλητών στο Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έδειξαν, ότι δεν είναι δυνατόν αντί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να εισπράττουν μία γερμανική ηγεμονία. Το μήνυμα όμως είναι ηχηρό και για την ελληνική κυβέρνηση και την τρικομματική συμμαχία για την μέχρι τώρα άκρως θλιβερή και υποχωρητική της στάση…

πηγή : newsbomb.gr

Προκλητικό: Δείτε πόσα κερδίζει η Γερμανία εξαιτίας της κρίσης

Την ώρα που η πλειονότητα των Ευρωπαίων πλήττεται από την οικονομική κρίση, η Γερμανία θησαυρίζει…
Προκλητικό: Δείτε πόσα κερδίζει η Γερμανία εξαιτίας της κρίσης
Τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσει από το κόστος των επιτοκίων η Γερμανία έως το 2023, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.Με βάση την έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το γεγονός ότι η Γερμανία, ενώ άλλες χώρες είτε δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, είτε έχουν αποκλειστεί από τις αγορές, εμφανίζεται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, της αποφέρει σημαντικά κέρδη.Μόνο για το 2013, αυτή η εξοικονόμηση θα φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η τάση αυτή μάλιστα των υψηλών αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί όσο παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια.

Η γκάφα του Eurogroup, θα στοιχίσει ακριβά στην Ευρωπαϊκή Ένωση….

Η γκάφα του Eurogroup, θα στοιχίσει ακριβά στην Ευρωπαϊκή Ένωση....

Η χθεσινή απόφαση του EUROGROUP για τις τράπεζες της Κύπρου και ειδικότερα για τις θυγατρικές τους δεν είναι καλά μελετημένη και κρίνεται άκρως επικίνδυνη.

Όσοι έχουν μελετήσει θέματα τραπεζικής εποπτείας και διεθνών κανονισμών γνωρίζουν ότι τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών μπορούν να λειτουργούν διεθνώς εποπτευόμενα από τις Κεντρικές τράπεζες των χωρών προέλευσης τους και επικουρικά από την κεντρική τράπεζα της χώρας υποδοχής τους.

Αυτό ίσχυε ως σήμερα και επέτρεπε στις μεγάλες τράπεζες με μικρό κόστος να λειτουργούν μέσω υποκαταστημάτων τους σε πολλές χώρες αντί να δημιουργούν πολυέξοδες θυγατρικές.

Η συνηθισμένη πρακτική στις ως σήμερα τραπεζικές κρίσεις ήταν ότι η κεντρική τράπεζα λειτουργεί τελικά ως δανειστής εσχάτου ανάγκης και διασώζει το σύστημα με επιμέρους στήριξη των προβληματικών τραπεζών.

Στην περίπτωση των τραπεζών της Κύπρου τα πράγματα δεν έγιναν έτσι .

Δεν ήταν όλες οι τράπεζες της Κύπρου προβληματικές λόγω απωλειών από το psi.

‘Ηταν κυρίως μόνο δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου.

Χωρίς να αγνοούμε τον συστημικό κίνδυνο για την λειτουργία του συστήματος από τις δύο αυτές τράπεζες οι ενδεδειγμένες κινήσεις δεν έγιναν.

Κατ’ αρχάς ανέλαβε το θέμα η πολιτική ηγεσία και όχι η υπεύθυνη κεντρική τράπεζα.

Η ΕΚΤ,τράπεζα που παράρτημα της είναι στην ουσία η κεντρική τράπεζα της Κύπρου, θεωρητικά με βάση τις συνθήκες είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνήσεις.

Παρά τα οριζόμενα όμως ενήργησε ως εντολοδόχος τους και σαν απλός παρατηρητής των γεγονότων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου όφειλε να καλέσει τους μετόχους των δύο τραπεζών να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίων ,και αν αυτό δεν γινόταν κατά την κρίση της αποτελεσματικά, να διορίσει επίτροπο στη διοίκηση τους.

Στη συνέχεια θα έπρεπε να απαιτήσει αυτόβουλα την συμμετοχή στη διάσωση των μετόχων και των κατόχων τραπεζικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Σε τελευταία απευκταία περίπτωση οριστικής χρεοκοπίας έπρεπε να ενεργοποιήσει το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων και να αποζημιώσει τους καταθέτες ως το όριο ασφάλισης καταθέσεων των 100.000 ευρώ ανά επενδυτή, αφού όμως συμψήφιζε υποχρεώσεις από δάνεια και καταθέσεις. Αυτό από μόνο του θα περιόριζε το κόστος για τους μικροκαταθέτες.

Αντί γι’ αυτό με τις παρεμβάσεις του Eurogroup προτάθηκε ένα τέλος 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και ένα μικρότερο τέλος για τα μικρότερα ποσά επί όλων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Εννοείται ότι το τέλος αυτό θα το διαχειρισθεί η κυβέρνηση της Κύπρου για να επανακεφαλαιοποιήσει τις προβληματικές τράπεζες σε βάρος των υπόλοιπων τραπεζών της χώρας.

Και τα ερωτήματα αρχίζουν:

1. Δικαιούται η Kυπριακή δημοκρατία να φορολογεί επιπρόσθετα κατόχους καταθέσεων οι οποίοι υπάγονται φορολογικά σε άλλες χώρες και με τις οποίες υπάρχουν συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας?

2. Eίναι νόμιμο να μπλοκάρεις καταθέσεις αυτό το τρίημερο χωρίς να έχεις ψηφίσει ακόμα σχετικό νόμο για την επιβολή του τέλους αυτού?

3.Mπορείς να επιβάλεις τέλος σε ποσά που δεν αποτελούν καταθέσεις, αλλά διεθνείς πληρωμές για εμπορικές συναλλαγές μέσω λογαριασμών για τριγωνικές συναλλαγές?

4.’Eχει νόημα να επιβάλεις τέλος σε καταθέσεις που σου ανήκουν ως κράτος ή που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία της χώρας σου, που πρόσφατα σε βοήθησαν με αθέλητο δανεισμό να καλύψεις τις ταμειακές σου ανάγκες?

5.Kερδίζεις τίποτα με το να εξοργίζεις την Ρωσία που σου έχει δανείσει πρόσφατα 2,5 δις ευρώ και στην οποία μία μόνο τράπεζα σου (τράπεζα Κύπρου )λειτουργεί 190 υποκαταστήματα στο έδαφος της, πολύ περισσότερα δηλαδή από όσα η ίδια τράπεζα λειτουργεί στην ίδια την Kύπρο?

6.Πως αποφασίζεις να στερήσεις νόμιμα μία τράπεζα σου που δεν είναι δικαστικά πτωχευμένη από τα υποκαταστήματα της στην Ελλάδα που φέρεται ότι θα τα αναλάβει μία άλλη μικρότερη τράπεζα που πρόσφατα διασπάστηκε σε καλή και κακή και δεν έχει ούτε το δυναμικό, ούτε τα κεφάλαια να τα στηρίξει?

7. Τι θα συμβεί αν στο μέλλον κάποια μεγάλη τράπεζα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή της Γερμανίας αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα και έχει θυγατρικές πχ στο Μεξικό,στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Γερμανία ή στην Σιγκαπούρη? Δεν είναι λογικό ότι θα απαιτήσουν οι άλλες χώρες προληπτικά να λειτουργούν πλέον όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα της ΕΕ μέ άδεια και με την μορφή τουλάχιστον θυγατρικών τραπεζών σε αυτές τις χώρες?

8. Με την απόφαση του Eurogroup ορίσθηκε επίσης ότι το 2018 το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου θα είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε. σε σχέση με το εθνικό εισόδημα της.Πως θα γίνει αυτό? Tις καταθέσεις μπορείς αν θέλεις να τις διώξεις, αλλά τα δάνεια πως θα εξοφληθούν? Tι σημαίνει όμως αυτή η απαίτηση για το Λουξεμβούργο, την Μάλτα ή την Ολλανδία που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την Κύπρο σε τάξη μεγέθους του τραπεζικού τους τομέα σε σχέση με το εθνικό τους εισόδημα?

Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά ακόμα ερωτήματα, αλλά δεν ωφελεί.

Θα σας δώσω όμως μία εξήγηση γι’ αυτό που έγινε.

Οταν ένας άπειρος κύπριος πολιτικάντης που πρόσφατα ανέλαβε αξίωμα διαπραγματεύεται οικονομικά θέματα με ένα υπουργό οικονομικών προεδρεύοντα του Eurogroup που μέχρι πρόσφατα ήταν Υπουργός Γεωργίας στη χώρα του και φρόντιζε τις τουλίπες και τα γουρούνια στο κήπο του, όλα είναι δυνατά λόγω ανικανότητας.

Τώρα σας θέλω Κύπριους να ψηφίζετε στη Βουλή σας τα μέτρα αυτά και το επερχόμενο μνημόνιο που θα καταστρέψει τις ζωές σας.

Θα βρεθούν άραγε και εκεί 29 «πατριώτες Κουίσλιγκ» να τα ψηφίσουν για «να μείνετε στο ευρώ» και να «σώσετε τις καταθέσεις σας» όπως στην Ελλάδα?

Aν ναι…να τους χαίρεστε και περαστικά…Θα είστε άξιοι της τύχης σας, όπως εμείς…

Πηγή: RAMNOUSIA

Καλύτερα η Ευρωζώνη να διαλυθεί ομαλά, παρά να διαλυθεί με πόλεμο.

Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότερο δείχνουν να αποκλίνουν τα κράτη της Ευρωζώνης, παρά να συγκλίνουν. Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει σ Η γκάφα του Eurogroup, θα στοιχίσει ακριβά στην Ευρωπαϊκή Ένωση…. Η γκάφα του Eurogroup, θα στοιχίσει ακριβά στην Ευρωπαϊκή Ένωση…. Η χθεσινή απόφαση του EUROGROUP για τις τράπεζες της Κύπρου και ειδικότερα για τις θυγατρικές τους δεν είναι καλά μελετημένη και κρίνεται άκρως επικίνδυνη. Όσοι έχουν μελετήσει θέματα τραπεζικής εποπτείας και διεθνών κανονισμών γνωρίζουν ότι τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών μπορούν να λειτουργούν διεθνώς εποπτευόμενα από τις Κεντρικές τράπεζες των χωρών προέλευσης τους και επικουρικά από την κεντρική τράπεζα της χώρας υποδοχής τους. Αυτό ίσχυε ως σήμερα και επέτρεπε στις μεγάλες τράπεζες με μικρό κόστος να λειτουργούν μέσω υποκαταστημάτων τους σε πολλές χώρες αντί να δημιουργούν πολυέξοδες θυγατρικές. Η συνηθισμένη πρακτική στις ως σήμερα τραπεζικές κρίσεις ήταν ότι η κεντρική τράπεζα λειτουργεί τελικά ως δανειστής εσχάτου ανάγκης και διασώζει το σύστημα με επιμέρους στήριξη των προβληματικών τραπεζών. Στην περίπτωση των τραπεζών της Κύπρου τα πράγματα δεν έγιναν έτσι . Δεν ήταν όλες οι τράπεζες της Κύπρου προβληματικές λόγω απωλειών από το psi. ‘Ηταν κυρίως μόνο δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου. Χωρίς να αγνοούμε τον συστημικό κίνδυνο για την λειτουργία του συστήματος από τις δύο αυτές τράπεζες οι ενδεδειγμένες κινήσεις δεν έγιναν. Κατ’ αρχάς ανέλαβε το θέμα η πολιτική ηγεσία και όχι η υπεύθυνη κεντρική τράπεζα. Η ΕΚΤ,τράπεζα που παράρτημα της είναι στην ουσία η κεντρική τράπεζα της Κύπρου, θεωρητικά με βάση τις συνθήκες είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνήσεις. Παρά τα οριζόμενα όμως ενήργησε ως εντολοδόχος τους και σαν απλός παρατηρητής των γεγονότων. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου όφειλε να καλέσει τους μετόχους των δύο τραπεζών να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίων ,και αν αυτό δεν γινόταν κατά την κρίση της αποτελεσματικά, να διορίσει επίτροπο στη διοίκηση τους. Στη συνέχεια θα έπρεπε να απαιτήσει αυτόβουλα την συμμετοχή στη διάσωση των μετόχων και των κατόχων τραπεζικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Σε τελευταία απευκταία περίπτωση οριστικής χρεοκοπίας έπρεπε να ενεργοποιήσει το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων και να αποζημιώσει τους καταθέτες ως το όριο ασφάλισης καταθέσεων των 100.000 ευρώ ανά επενδυτή, αφού όμως συμψήφιζε υποχρεώσεις από δάνεια και καταθέσεις. Αυτό από μόνο του θα περιόριζε το κόστος για τους μικροκαταθέτες. Αντί γι’ αυτό με τις παρεμβάσεις του Eurogroup προτάθηκε ένα τέλος 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και ένα μικρότερο τέλος για τα μικρότερα ποσά επί όλων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Εννοείται ότι το τέλος αυτό θα το διαχειρισθεί η κυβέρνηση της Κύπρου για να επανακεφαλαιοποιήσει τις προβληματικές τράπεζες σε βάρος των υπόλοιπων τραπεζών της χώρας. Και τα ερωτήματα αρχίζουν: 1. Δικαιούται η Kυπριακή δημοκρατία να φορολογεί επιπρόσθετα κατόχους καταθέσεων οι οποίοι υπάγονται φορολογικά σε άλλες χώρες και με τις οποίες υπάρχουν συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας? 2. Eίναι νόμιμο να μπλοκάρεις καταθέσεις αυτό το τρίημερο χωρίς να έχεις ψηφίσει ακόμα σχετικό νόμο για την επιβολή του τέλους αυτού? 3.Mπορείς να επιβάλεις τέλος σε ποσά που δεν αποτελούν καταθέσεις, αλλά διεθνείς πληρωμές για εμπορικές συναλλαγές μέσω λογαριασμών για τριγωνικές συναλλαγές? 4.’Eχει νόημα να επιβάλεις τέλος σε καταθέσεις που σου ανήκουν ως κράτος ή που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία της χώρας σου, που πρόσφατα σε βοήθησαν με αθέλητο δανεισμό να καλύψεις τις ταμειακές σου ανάγκες? 5.Kερδίζεις τίποτα με το να εξοργίζεις την Ρωσία που σου έχει δανείσει πρόσφατα 2,5 δις ευρώ και στην οποία μία μόνο τράπεζα σου (τράπεζα Κύπρου )λειτουργεί 190 υποκαταστήματα στο έδαφος της, πολύ περισσότερα δηλαδή από όσα η ίδια τράπεζα λειτουργεί στην ίδια την Kύπρο? 6.Πως αποφασίζεις να στερήσεις νόμιμα μία τράπεζα σου που δεν είναι δικαστικά πτωχευμένη από τα υποκαταστήματα της στην Ελλάδα που φέρεται ότι θα τα αναλάβει μία άλλη μικρότερη τράπεζα που πρόσφατα διασπάστηκε σε καλή και κακή και δεν έχει ούτε το δυναμικό, ούτε τα κεφάλαια να τα στηρίξει? 7. Τι θα συμβεί αν στο μέλλον κάποια μεγάλη τράπεζα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή της Γερμανίας αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα και έχει θυγατρικές πχ στο Μεξικό,στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Γερμανία ή στην Σιγκαπούρη? Δεν είναι λογικό ότι θα απαιτήσουν οι άλλες χώρες προληπτικά να λειτουργούν πλέον όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα της ΕΕ μέ άδεια και με την μορφή τουλάχιστον θυγατρικών τραπεζών σε αυτές τις χώρες? 8. Με την απόφαση του Eurogroup ορίσθηκε επίσης ότι το 2018 το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου θα είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε. σε σχέση με το εθνικό εισόδημα της.Πως θα γίνει αυτό? Tις καταθέσεις μπορείς αν θέλεις να τις διώξεις, αλλά τα δάνεια πως θα εξοφληθούν? Tι σημαίνει όμως αυτή η απαίτηση για το Λουξεμβούργο, την Μάλτα ή την Ολλανδία που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την Κύπρο σε τάξη μεγέθους του τραπεζικού τους τομέα σε σχέση με το εθνικό τους εισόδημα? Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά ακόμα ερωτήματα, αλλά δεν ωφελεί. Θα σας δώσω όμως μία εξήγηση γι’ αυτό που έγινε. ‘Οταν ένας άπειρος κύπριος πολιτικάντης που πρόσφατα ανέλαβε αξίωμα διαπραγματεύεται οικονομικά θέματα με ένα υπουργό οικονομικών προεδρεύοντα του Eurogroup που μέχρι πρόσφατα ήταν Υπουργός Γεωργίας στη χώρα του και φρόντιζε τις τουλίπες και τα γουρούνια στο κήπο του, όλα είναι δυνατά λόγω ανικανότητας. Τώρα σας θέλω Κύπριους να ψηφίζετε στη Βουλή σας τα μέτρα αυτά και το επερχόμενο μνημόνιο που θα καταστρέψει τις ζωές σας. Θα βρεθούν άραγε και εκεί 29 «πατριώτες Κουίσλιγκ» να τα ψηφίσουν για «να μείνετε στο ευρώ» και να «σώσετε τις καταθέσεις σας» όπως στην Ελλάδα? Aν ναι…να τους χαίρεστε και περαστικά…Θα είστε άξιοι της τύχης σας, όπως εμείς… Πηγή: Η γκάφα του Eurogroup, θα στοιχίσει ακριβά στην Ευρωπαϊκή Ένωση…. – RAMNOUSIA ε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπου θα ανέμενε κανείς μεγαλύτερη προσέγγιση και αλληλοστήριξη, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο θολά. Από πολλούς κορυφαίους Ευρωπαίους αναλυτές και διανοητές διαπιστώνεται μια εξαπλούμενη με ταχύτατους ρυθμούς εχθρότητα μεταξύ λαών της Ευρώπης. Κυρίως μεταξύ Βορρά – Νότου

Η αίσθηση της προδοσίας των προσδοκιών των αφυδατωμένων οικονομικά λαών του Νότου για κοινό ισχυρό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών, έρχεται σε αντίθεση με την απροθυμία των χωρών του Βορρά οι οποίες  δεν επιθυμούν να αναδιανείμουν τα πλούτη που κέρδισαν προς τις χώρες του Νότου των οποίων τους λαούς θεωρούν τεμπέληδες και διεφθαρμένους. Αυτή η διογκούμενη εχθρότητα ενισχύεται και από την απροκάλυπτη βούληση της Γερμανίας για γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ, μέσω της επιβολής της δημοσιονομικής «καθαρότητας» στους «ακάθαρτους» λαούς του Νότου. .

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το ευρώ θα αποτύχει γιατί δεν είναι έτοιμες είτε οι χώρες που χρωστούν να κάνουν ηρωικές μεταρρυθμίσεις είτε οι χώρες που δανείζουν να κάνουν ηρωικές μεταφορές χρημάτων»γράφει στη γερμανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» ο αρθρογράφος της Γιαν Ρος.  

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, αν κάτι σημαντικό δεν συμβεί ώστε να ανακόψει αυτό το διογκούμενο κλίμα εχθρότητας, τότε καλύτερα είναι να διαλυθεί το ταχύτερο η Ευρωζώνη και να λυθούν ομαλά οι διαφορές μεταξύ των κρατών που την συναποτελούν, πριν τα πράγματα ξεφύγουν πέρα από κάθε έλεγχο.

Πέτρος Χασάπης

«Στηρίξτε με γιατί θα έρθει ο Τσίπρας και θα τα χάσετε όλα»

Αδιέξοδο με την τρόικα που επιμένει για απολύσεις και να παραμείνει το χαράτσι της ΔΕΗ για δύο ακόμα χρόνια σε ισχύ -Τρόμος στην κυβέρνηση από την απαίτηση για νέα μέτρα
«Στηρίξτε με γιατί θα έρθει ο Τσίπρας και θα τα χάσετε όλα»

Παρά το κλίμα εφησυχασμού που θέλησε να περάσει ο κ. Στουρνάρας, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο αφού οι τροϊκανοί πιέζουν για απολύσεις στο δημόσιο, παράταση της είσπραξης του χαρατσιού, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για δύο ακόμα χρόνια ενώ θεωρούν ότι η υστέρηση στόχων δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί,παρά μόνο με τη λήψη άλλων μέτρων.

Και σε μία τέτοια περίπτωση τα νέα μέτρα θα είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Αρνούνται επίσης να συζητήσουν την θέσπιση πολλών δόσεων για την αποπληρωμή φόρων και χρεών προς το δημόσιο, ενώ ηανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθυστερεί αφού οι δανειστές θέλουν να γίνει με όρους απόλυτου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός τους διεμήνυσε ότι όλα αυτά ισοδυναμούν με πτώση της κυβέρνησής του και κοινωνική έκρηξη αλλά οι εκπρόσωποι της τρόικα δήλωσαν αναρμόδιοι για τα πολιτικά ζητήματα.

Ουσιαστικά παρέπεμψαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην κ. Μέρκελ, με αποτέλεσμα οι μέρες που θα ακολουθήσουν να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Η Σύνοδος Κορυφής είναι ένα κομβικό σημείο ενώ από σήμερα οΠρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει την γερμανίδα καγκελάριο ότι η λήψη νέων μέτρων και οι απολύσεις θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή.

Ο Α. Σαμαράς θα επισημάνει στην κ. Μέρκελ ότι ενδεχόμενη άνοδος τουΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές αλλά και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας κοιτάζει περισσότερο προς τηνΟυάσιγκτον παρά προς το Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από την κ. Μέρκελ χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας αλλά και να μην ληφθούν μέτρα, όπως απολύσεις και μείωση μισθών που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την κυβέρνησή του.

πηγή : newsbomb.gr
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: